reklama

Spaľovače tukov na balkóne?

Tento rok sa možno budú čudovať aj susedky, keď uvidia náš balkón. Nebudú tam farebné muškáty ani petúnie, ale zelené korenie do kuchyne – bylinky, ktoré zvýšia biologickú hodnotu potravín, zvýraznia ich chuť, vôňu a predovšetkým znížia spotrebu soli. Niektoré dokonca budú vhodné aj pri spaľovaní tukov a chudnutí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Obrázok blogu

Kôpor – pôsobí proti nadúvaniu, upokojuje a utišuje kŕče. Hodí sa do omáčok, polievok, k paradajkám. V tele pôsobí proti soli, lebo soľ viaže vodu a spomaľuje trávenie.

Majorán – je výborným korením pri ťažkostiach so žalúdkom a stresoch. Pomáha pri kašli, astme, uvoľňuje hlieny, odstraňuje bolesti hlavy, posilňuje krvný obeh. Pridáva sa k paradajkám, zemiakom, cestovinám a pizzi. Je dobrým spaľovačom tuku.

Petržlen – vhodný pri reumatických problémoch, trávení, nadúvaní a pri ťažkostiach s obličkami. Je vhodný takmer ku každému jedlu. Zbavuje telo škodlivín, spaľuje tuky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šalvia – liečivo takmer na všetko. Používa sa pri bolesti ďasien, potení, pri zápaloch, upravuje zlé trávenie. V kuchyni vhodná k bravčovine, rybám a strukovinám. Obsahuje horké látky, ktoré zabraňujú návalom hladu. Odvar zo šalvie povzbudzuje látkovú výmenu.

Mäta - podporuje trávenie, zbaví vás plynatosti aj žalúdočných kŕčov. Je vyhľadávaná zvlášť pre pozitívny vplyv na zdravie žalúdka. Avšak pozor! Môže vyvolávať chuť do jedla, ale s kávovou lyžičkou medu alebo kvapkou citrónu, či ríbezľovej šťavy skôr hlad zaženie.

Oregáno - korenia sa ním rôzne polievky, šaláty, mäso, pizza, pridáva sa do omáčok a plniek. Okrem príjemnej chuti, ktorú vášmu jedlu dodá, pomôže aj s trávením. Využíva sa najmä pri chorobách pľúc a priedušiek, pri kašli či boľavom hrdle. Pomáha tiež pri trávení ťažkých jedál, keďže podporuje vylučovanie žlče.

Pažítka - v kuchyni ju považujeme skôr za korenie ako za zeleninu. Má močopudné účinky a podporuje trávenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stévia – náhrada cukru. Nechutí vám káva s umelým sladidlom, bez cukru ju nedokážete vypiť, no musíte sa mu vyhýbať? Vyskúšajte nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov aj pre tých, čo si musia strážiť líniu: lístky stévie. Podporuje činnosť pankreasu a lieči diabetes II. typu. Okrem toho stévia chráni pred vysokým tlakom krvi, podporuje trávenie a podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty, čo je dôležité napríklad pri odtučňovaní.

Odborníci na pestovanie byliniek sa zhodujú, že príroda obdarila tieto bylinky prirodzenou obranou voči škodcom. Ak sa aj nejaká húsenica pustí do mäty alebo slimák do bazalky, ohryzie vždy staršie spodné listy a novým výhonkom sa vyhne.
Tak verím, že tento rok vypestujeme niečo vhodné pre zdravú kuchyňu a bude to vidieť aj na našej váhe.

Helena Danišová

Helena Danišová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Každý úspech človeka má za sebou kopu námahy, driny a obetovaného času. Človek, ktorý sa podujme k nejakej zmene má určitý cieľ za ktorým si ide... Bez tvrdej práce a sebakritiky nikdy požadovaného cieľa nedosiahnete... Zoznam autorových rubrík:  ČlánkyRecepty

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu